Weersverwachting Chili

Actueel

Vandaag, morgen, 14 dagen

Bekijk de weersverwachting voor Chili. Voor een snelle weergave kan je op de tabs klikken boven de weerkaart. Ook kun je op de kaart doorklikken naar de betreffende plaatsen.

Per plaats

Zoek jouw plaats van interesse op en bekijk het uitgebreide weerbericht van Chili met voor elke stad in Chili de weersverwachting per dagdeel, een uurlijkse weersverwachting en de vooruitzichten voor de komende 14 dagen.

Het klimaat in Chili

Chili is een zeer langwerpig land, van Noord- naar Zuid-Chili is het land 4275 kilometer lang. De Humboldtstroom bepaalt het klimaat van Chili, de temperaturen langs de westkust zijn een stuk lager dan de gemiddelde temperaturen op dezelfde geografische breedte.

In het uiterste zuiden van Chili heersen een zeeklimaat en een hooggebergteklimaat. Het zeeklimaat zorgt voor koele zomers en veel neerslag, gemiddeld 2000 tot 5000 millimeter neerslag per jaar. De grote hoeveelheid neerslag komt door vochtige wind die de oceaanlucht tegen de bergen omhoog duwt.
In het Andesgebergte heerst het hooggebergteklimaat, de temperaturen zijn er laag en op de hoogste bergtoppen ligt eeuwige sneeuw. In het zuiden, in de Patagonische Andes, komen regelmatig sneeuwstormen voor.

Iets noordelijker, in de Araucana en het merengebied, heerst het gematigd klimaat. Het regent er het gehele jaar, behalve in de zomermaanden, veel. Er valt gemiddeld tussen de 700 en 1200 millimeter regen per jaar.

Nog noordelijker, maar ten zuiden van Santiago, heerst een mediterraan klimaat. Dit klimaat zorgt voor droge, warme zomers waarin de temperatuur kan oplopen tot boven de 33°C. De winters zijn regenachtig en mild met temperaturen van tussen de 10°C en 15°C. Gemiddeld valt er tussen de 250 en 700 millimeter neerslag per jaar.

Hoe noordelijker in Chili, hoe droger het klimaat. Ten noorden van Santiago heerst een halfdroog klimaat. De zomers in dit klimaat zijn warm en droog, de winters zijn nat. De gemiddelde temperatuur over het hele jaar genomen is 14°C. Het is iets kouder op de Patagonische vlaktes, daar is de gemiddelde temperatuur over het hele jaar genomen tussen de 6 en 10°C. Jaarlijks valt er tussen de 200 en 500 millimeter neerslag.

In het noorden van Chili ligt de Atacamawoestijn, daar heerst een woestijnklimaat. Op sommige plekken in Noord-Chili valt nooit regen en het is een van de droogste plekken te wereld. De temperaturen variëren in het noorden van Chili. In het uiterste noorden is de gemiddelde temperatuur in de zomer 10°C en ’s nachts -13°C. Aan de kust is het wat aangenamer met een gemiddelde temperatuur van 20°C. In het zuiden van de woestijn zijn de temperaturen het hoogst; 30°C. Het kan daar ’s nachts echter afkoelen tot rond het vriespunt.

Op bijna 4000 kilometer afstand van de Chileense kust ligt Paaseiland. Hier heerst een subtropisch klimaat. De temperatuur ligt er rond de 20°C en er valt het hele jaar door neerslag, in totaal valt er ongeveer 1150 millimeter neerslag per jaar.